MAMALOVESKIKI 0421 AE 2 kleinjpg

Mamastories met: Kiki Rigters

Een gesprek over moederschap en alles wat daarbij komt kijken.

Wie Kiki Susan Jacobs Rigters (33)

Mama van… Coco (10 maanden)

Samen met… Dirk Jacobs (33)

Werk Fotograaf Kee & Kee

Volgen via Instagram.com/kikisusanrigters en instagram.com/keeandkee

Fotograaf Kiki Rigters van Kee&Kee kan zich geen leven meer voorstellen zonder haar vrolijke moppie Coco. Ze had alleen niet verwacht dat er naast een hoop gezelligheid ook bergen was komt kijken. Maar dat neemt ze graag voor lief. Een gesprek over moederschap en alles wat daarbij komt kijken.

Het meest bijzondere aan het moederschap…

“Dat Coco echt een toevoeging is aan mijn en ons leven. Ik vind het zo onwijs leuk en ook gewoon heel gezellig om de hele tijd zo’n vrolijk moppie erbij te hebben. Het moederschap heeft me ook meer rust gegeven. Ik focus me nu meer op mijn eigen gezin en minder op de buitenwereld. Waar ik voorheen bij mooi weer onrustig werd en met vrienden moést afspreken, maakt het me nu al blij om gezellig thuis met Coco te zijn.

”Wat ik niet had verwacht…

“Hoe bizar veel wasgoed je kunt hebben. Niet normaal! Mijn tip: koop zoveel mogelijk in dezelfde kleur. Verder werd ik tijdens mijn zwangerschap opvallend vaak bang gemaakt met allerlei horrorverhalen over het moederschap, waardoor ik me op van alles had voorbereid. Maar het valt me alles mee. Misschien hebben we gewoon mazzel omdat Coco altijd vrolijk en super makkelijk is. Of in ieder geval tot nu toe… Waar mensen dan weer wel gelijk in hebben, is dat ‘even’ wat voor werk doen terwijl je met je baby bent onmogelijk is.”

Moment om niet snel te vergeten

“Doordat het twee jaar duurde voor ik zwanger was, voelde mijn hele zwangerschap eigenlijk als iets heel bijzonders. Dat ik ook de volledige veertig weken heb gehaald, was helemaal een mooie mijlpaal. Wat ik ook nooit meer zal vergeten, is dat ik van de babykamer mijn levensmissie had gemaakt. Die moést perfect zijn. De hormonen gingen zo met me aan de haal, dat ik op een gegeven moment niet meer wist wat ik nou wel of niet mooi vond. Ik heb zelfs een moodboard gemaakt om m’n smaak terug te vinden, haha!”

Het verhaal achter Coco

“Ik wilde al heel lang moeder worden en was dus ook al lange tijd met namen bezig. In mijn telefoon had ik inmiddels een lijst met meer dan vijftig namen verzameld. Er stond alleen bijna geen naam tussen die mijn vriend ook leuk vond. Alleen Coco. Dat was zijn favoriet en daar was hij heel stellig in. En aangezien ik normaal gesproken meestal mijn zin krijg, vond ik het wel leuk dat hij hier juist zo stellig in was. Al snel wist ik ook, dit is het gewoon.”

Lockdown baby

“Tijdens mijn laatste trimester zaten we ineens in lockdown. Met als voordeel dat mijn vriend thuis moest werken, ook toen Coco eenmaal geboren was. Daardoor is hij er tot nu toe elke dag bij geweest en krijgt alles mee. Zo fijn!”

Als moeder ben ik…

“Niet iemand die alles online of in boekjes opzoekt. Ik laat het zoveel mogelijk los. Kijk gewoon hoe het gaat en als er iets is, probeer ik er op dat moment een oplossing voor te verzinnen. Ik hoop ook niet dat ik later in zo’n gestreste moeder verander die zich altijd maar overal zorgen om maakt.”

Ontspanning is voor mij…

“Als zij twee uurtjes slaapt en ik even tijd voor mezelf heb. Ik spreek ook graag met mijn moeder of een vriendin af als ik met Coco ben. Super gezellig en dan sta je er niet helemaal alleen voor.”

Mijn morning routine

“Coco krijgt nog een fles op bed. Daarna blijven we met z’n drietjes nog even liggen en is Coco al super vrolijk. Ik iets minder, want ik ben eigenlijk helemaal geen ochtendmens, maar nu moet ik wel. Al mag ik niet klagen, omdat ze ’s nachts goed doorslaapt. Hierdoor merk ik ook dat mijn dag een stuk langer is. Iets waar mijn vriend als ochtendmens van het eerste uur heel blij mee is. Al vond hij het ook een goed plan om een nieuwe koffiemachine aan te schaffen. Na het ontbijt zet ik Coco in de box en ga voor haar neus sporten: vaak dans work-outs van MadFit. Daardoor ligt ze helemaal in een deuk, zo grappig! Sinds de zwangerschap heb ik last van mijn rug, regelmatig trainen helpt gelukkig.”

Mijn week

“Van maandag tot en met woensdag werk ik als fotograaf en donderdag en vrijdag ben ik met Coco. Op zich gaat het goed. Ik moet alleen op mijn vrije dagen niet alsnog met mijn mails bezig zijn. Dat maakt het weleens chaotisch. Gelukkig hebben we ook een heel fijne gastouder waar Coco graag heen gaat. Ik had er de eerste keren meer moeite mee dan zij en heb haar huilend weggebracht. Al vond ik het ook echt fijn om weer aan de slag te zijn. Ik vind mijn werk nog altijd superleuk. Dat is ook een deel van mezelf wat ik niet zou willen opgeven. Het zou voor mij ook niets zijn om fulltime moeder te zijn.”

Sieraden die ik dagelijks draag…

“Mijn verlovingsring, een ring die mijn vriend van zijn oma heeft gekregen en een ring die ik voor mijn dertigste heb gekregen. Die draag ik elke dag samen met een ketting waar een gouden tientje van mijn oma, een bedel met ‘mom’ en een parel aan hangt. Dat is de geboortesteen van Coco. Ik ga echt niet de deur uit zonder. Al is het maar een bezoekje aan de supermarkt. Qua oorbellen is het wat meer trendgevoelig en wissel ik regelmatig.”

MAMALOVESKIKI 0421 AE

Mijn tip voor andere moeders

‘Kijk vooral naar je eigen situatie en vergelijk jezelf niet met anderen. Het gaat erom hoe het met jouw kind en met jou gaat. Dat is in mijn ogen het belangrijkste, niet wat de buitenwereld doet of wat anderen er allemaal van vinden.’