Herfst vingerafdruk beeld 2

Wat zegt jouw vingerafdruk over jou?

Sieraden met vingerafdrukken zijn populair! En niet zonder reden. Het is het meest persoonlijke wat je van iemand bij je kunt dragen. Maar wist je dat de vingerafdrukken ook heel veel over jezelf vertellen? Om hier meer over te weten interviewden wij de 'Grande Dame' van het handlezen: Ellen Duim (59 jaar).

Wie is Ellen Duim?

Ellen Duim heeft al 28 jaar een eigen praktijk in handlezen, heeft inmiddels 180 mensen opgeleid in de drie-jarige opleiding (waaronder onze eigen collega Hillie), en ontelbaar veel handen gelezen. Zowel van particulieren als in het bedrijfsleven. Ellen over het handlezen: "Wat ik zo prachtig vind van mijn vak is dat ik van iedere ontmoeting leer. Het is heel bijzonder een blik in de ziel van de ander te werpen en mijn kennis, ervaring en wijsheid door te mogen geven. Eigenlijk had ik het moeten bijhouden, ik denk dat ik al snel 25.000 paar handen onder de loep heb genomen".

Ellen Duim

Wat is jouw mening over het vastleggen van een vingerafdruk op een sieraad?

"Een vingerafdruk is uniek, niemand anders heeft jouw patroon. Daarom vind ik het prachtig, en ook ontroerend dat mensen steeds vaker een vingerafdruk van zichzelf of een geliefde op een sieraad laten vastleggen. Je hebt dan namelijk echt iets unieks in handen.

Jouw eigen vingerafdruk kan een ode zijn aan jezelf, een afdruk van een geliefde een herinnering aan bijzondere tijden. Ook zie ik steeds vaker stellen in mijn praktijk die hun beider afdrukken in een sieraad laten vereeuwigen, bijvoorbeeld bij een huwelijk. Hoe mooi is dat?"

Vingerafdruk Heart Charm

Draag je zelf een sieraad met vingerafdruk?

"Zeker! Met mijn eigen vingerafdruk. Het dragen van mijn eigen afdruk zie ik als een talisman, het herinnert me eraan wie ik in wezen ben. En op de een of andere manier geeft het me het gevoel van kracht en geborgenheid. Een ‘onderonsje’ met mezelf."

Wat betekent een vingerafdruk?

"Huidpatronen worden in de medische wereld dermatoglyfen genoemd. Dermatoglyfen komt van het Griekse Derma = huid en Glyph = inkerving. Bij het handlezen kijken we naar de hele hand: de vorm van de hand, de stand van de vingers, de lijnen, de nagels, etc. etc. Maar het allerleukste vind ik de vingerafdrukken, of huidpatronen, in handleestaal. Waarom? Als je de huidpatronen van ouders en kinderen vergelijkt, kun je een combinatie van de patronen van beide ouders terugvinden in de handen van het kind. Hoe bijzonder is dat? En als je dan bedenkt dat de huidpatronen o.a. karaktereigenschappen laten zien, kun je je ook voorstellen dat het ene kind meer op papa of mama lijkt dan het andere.

Jouw voorkeurselement

Ik vind de huidpatronen nog belangrijker dan de lijnen in de hand. Ze liggen aan de basis van het karakter en veranderen nooit meer. Ze laten onze kwaliteiten, mogelijkheden en levenslessen zien en schuwen niet je valkuilen en uitdagingen helder te maken. Ze tonen je voorkeurselement, het element van waaruit je de wereld instapt. Je ervaart vaak een klik met iemand met dezelfde voorkeurselementen, terwijl een ontmoeting met iemand met tegenovergestelde elementen stroef kan verlopen.

Vingerafdrukken liegen niet

Het mooie (en confronterende) is dat vingerafdrukken niet liegen. Ze vertellen geen sprookjes en laten je in alle eenvoud en zonder oordeel zien wie je bent. Met al je schoonheid en al je schoonheidsfoutjes. De huidpatronen tonen jouw identiteit. Ieder persoon heeft unieke patronen, ieder mens is origineel en uniek. De vingerafdrukken worden dan ook niet voor niets door de politie gebruikt ter identificatie.

De vingerafdrukken of Huidpatronen vind je dus op de vingertoppen, maar als je goed kijkt kun je sommige patronen ook in de palm van je hand tegenkomen. Ook zij vertellen een stukje van jouw levensverhaal.

Vingerafdruk maken

De vingerafdrukken

"Er zijn 4 typen huidpatronen, gekoppeld aan de 4 elementen aarde, water, lucht en vuur.

Sommige patronen komen vaker voor dan anderen. Zo komen watertekens het meest voor, deze kom je vaak tegen op alle 10 de vingers. Vuur- en aardetekens kún je op alle 10 de vingers tegenkomen, maar dat zie je minder vaak. En iemand met 10 luchttekens heb ik nog nooit gezien."

Ruis op de lijn

"Zeker als beginner kan het lastig zijn de huidpatronen te ontdekken en te herkennen. Helemaal als je horizontale en/of verticale lijntjes op je vingertoppen hebt staan. Bij ziekte of een periode van ongemak kan het zelfs zijn dat de patronen 'uitgegomd' lijken. Niet gek natuurlijk: de huidpatronen laten zien wat jouw element is en soms ben je even helemaal 'uit je element'.

Hoe schoner de vingertoppen zijn, hoe beter je energie kan stromen en hoe makkelijker het is om de energie van anderen buiten je te houden. Bij oudere mensen is het niet vreemd als de lijntjes op de vingertoppen minder zichtbaar worden, het is een natuurlijk proces dat de energie terugloopt."

Leuk feitje: de afdrukken, ook wel huidpatronen genoemd, worden al enkele weken na de conceptie gevormd en zijn erfelijk bepaald. En ze veranderen nooit meer!

Welk typen vingerafdrukken zijn er?

Lus - water - voelen

"Bij de lussen komen je verschillende varianten tegen: een ulnalus, een radiale lus, een dubbele lus of een pauwenoogje. Een hele familie dus!

Een ulnalus heeft de opening richting de pink. Loopt de opening richting de duim? Dan heb je een radiale lus. Eigenzinnigheid zal je niet vreemd zijn, je zwemt graag tegen de stroom in. Je vindt het niet fijn als iemand je vertelt wat je moet doen.

Watermens
Heb je veel lussen? Dan ben je een watertype. Voelen is jouw kracht. Vaak zijn mensen met lussen creatief en hebben ze veel mogelijkheden, maar daarbij hebben ze wel stimulans nodig van buitenaf. Als ze erkenning krijgen kunnen ze heel enthousiast zijn en op hun beurt anderen weer motiveren. Zij scannen de omgeving af en voelen wat een ander niet uitspreekt maar wel bedoelt. Dat kan verwarring geven als de verbale boodschap anders is dan de energie van degene die hem uitzendt.

Een watermens heeft tijd nodig om de gevoelens duidelijk te verwoorden. Watermensen kunnen overgevoelig zijn voor kritiek en snel gekwetst zijn, ook al bedoelt de ander het helemaal niet slecht. Ook zullen zij zelf niet snel kritiek uiten, alhoewel die wel voelbaar kan zijn.

Een watertype vindt het niet prettig om te direct of bot benaderd te worden.

Harmonie is heel belangrijk voor een watermens. Maar vergeet niet dat het liefdevoller is om af en toe uit te barsten, dan irritaties onder het kleed te schuiven. Als gevoelsmens hebt je dan ook te leren op tijd je gevoel te uiten. Anders is er een kans dat er een vulkanische uitbarsting, of een zeer onderkoelde reactie komt."

Bij een dubbele lus grijpen twee lussen in elkaar, ulnair en radiaal. Er is een groot rechtvaardigheidsgevoel, een goede intelligentie. Het maken van keuzes kan lastig zijn, je ziet namelijk zo veel mogelijkheden. De uitdaging is niet zozeer een keuze maken, maar kiezen en áchter je keuze te staan.

Water

Pauwenoog - water - voelen

Een Pauwenoog herken je aan een klein 'oogje' in het hart van de lus.

Een pauwenoog laat een sterke intuïtie zien, het geeft je extra kracht. Op de ringvinger bijvoorbeeld kan hij ook helende kwaliteiten meebrengen. Ieder huidpatroon heeft naast kwaliteiten ook een uitdaging, alleen het pauwenoogje niet. Zie het maar als een cadeautje in je handen.

Pauwenoogje

Wist je dat? Het teken dat in Nederland het vaakste voorkomt water is? We zijn dus een waterig landje.

Krans - vuur - willen

"Een krans is rond en bestaat uit cirkeltjes. Als je veel kransen op je vingertoppen hebt, ben je een vuurtype. De wil overheerst.

Een krans laat kracht en creativiteit zien. Mensen met veel kransen zijn van nature ik-gericht. Hun intensiviteit zorgt voor een sterke uitstraling. Heerlijk als deze persoon blij is, maar berg je als hij chagrijnig is!

Vuurmens
Mensen met veel vuur hebben vaak last van een autoriteitsprobleem. Ze zullen de strijd aangaan als de ander zich niet als authentiek leider opstelt, maar zich autoritair gedraagt. Als je uit de strijd blijft en de ander open kunt benaderen, kunnen beide partijen op gelijkwaardige wijze met elkaar omgaan.

Ik zie in de praktijk vaak dat mensen bang zijn voor de kracht van hun vuur. Ze voelen zich onbegrepen en houden zich in. Zo jammer! Laat maar stralen die innerlijke zon, je maakt de wereld er een stuk mooier mee.

De uitdaging voor een vuur-mens is niet alles persoonlijk te maken. Zie de overvloed die er voor je is. Dan kun je je ontwikkelen tot een krachtige leider."

Fire

Tent - lucht - denken

"Zie je de 'tentstok' in het midden van het patroon? Daar herken je ‘m aan.

Tenten zijn luchttekens, en bij lucht hoort ‘denken’. Mensen met tenten zijn goed in communiceren en zeer gevoelig voor de energie in de omgeving. Ze ‘horen’ wat er niet uitgesproken wordt, maar tussen de regels door wel wordt gezegd. Ze zijn eigenzinnig en toekomstgericht. Rebels en goed in staat vernieuwingen in de maatschappij aan te brengen en kennis over te dragen.

Luchtmens
Een luchtmens heeft te leren om met zichzelf en de ander in contact te blijven, zeker als hij zich aangevallen voelt. Dan kan hij de ander pakken op woorden met zijn snelle denken en sterke communicatie. Met de voeten op aarde blijven en concreet vormgeven aan de (vaak geweldige) ideeën zal een luchtmens succesvol maken.

Het is dan ook belangrijk om te zorgen voor innerlijke rust, zodat de opgedane kennis en de innerlijke wijsheid overgedragen kan worden aan anderen."

Lucht

Bogen - aarde - doen

"Lager en ronder dan een tent, zonder de 'tentstok'. Met veel bogen ben je een aardetype, een echte doener.

Aardemens
Bogen hebben behoefte aan veiligheid en structuur. Ze zijn aardig, nuchter en praktisch en staan altijd voor je klaar. Confrontaties gaan ze liever uit de weg en plotselinge veranderingen worden niet altijd op prijs gesteld. Ze voelen veel, maar kunnen moeite hebben de gevoelens te verwoorden, daar moeten ze zich veilig bij voelen. Het huis, goed eten en drinken en praktische creativiteit hoort bij een aardemens. Als je hem laat weten hoe welkom hij is, zal hij alles voor je doen.

Een boog is een laatbloeier. Je zult eerst de kat uit de boom kijken, maar als je eenmaal op gang bent, ben je niet meer te stoppen!

Openstellen voor vernieuwing en durven ‘loslaten’ zijn de lessen voor deze aardse types. Vertrouwen hebben, het leven vieren en genieten van wat er op het pad komt."

Aarde

Meerdere typen huidpatronen

"Het is heel goed mogelijk dat je een combinatie van huidpatronen ziet in jouw handen. Bijvoorbeeld en mix van lussen en kransen, of lussen en bogen. Je kunt zelfs 3 typen tegenkomen in handen. Je zult dan meerdere kwaliteiten in jezelf herkennen en ook meerdere uitdagingen ervaren."

Maakt het uit op welke vinger de vingerafdruk staat?

"Iedere vinger vertelt een eigen verhaal, en dat doet ieder huidpatroon ook. Een goede handlezer zal de kwaliteiten van de vinger en het huidpatroon met elkaar combineren om zo het verhaal compleet te maken.

Met een krans op de middelvinger bijvoorbeeld (krans = vuur, kracht en energie; middelvinger = structuur en verantwoordelijkheid) kun je nog wel eens een rebels uit de hoek komen. Een vuurteken laat zich immers niet zomaar vertellen wat hij móet doen!"

Meer weten over de vingerafdrukken?

Wil je meer weten over de vingerafdrukken? Op de website van Ellen Duim kun je het E-book 'ben jij in je element?' downloaden.

Shop de Vingerafdruk Collectie