23 11 Mamaloves Xmas 3823

4 tips voor een ontspannen decembermaand met je kindjes

December is een drukke periode, vooral als je kindjes hebt. Als je moeder bent, betekent dit waarschijnlijk een mix van opwinding en stress. Hoe zorg je ervoor dat je kindjes en jijzelf zo ontspannend mogelijk door deze feestelijke periode komen, zonder overprikkeld te raken? Wij geven 4 tips om december zo fijn mogelijk te laten verlopen voor jezelf en je kleintjes.

1. Niet alles hoeft perfect te zijn

Voor jou als moeder betekent december vaak een drukke tijd, maar het is belangrijk om ook te genieten. Plan momenten thuis zonder verplichtingen, vooral 's ochtends. Wees niet te streng voor jezelf en probeer de festiviteiten wat te spreiden. Probeer in plaats van alles perfect te willen doen, bewust te genieten van de kleine dingen. Het gaat uiteindelijk om de warmte van het samenzijn en de magie van de feestdagen.

2. Flexibel werken in de kerstvakantie

De kerstvakantie is altijd een drukke periode en is voorbijgevlogen voor je het weet. Het kan lastig zijn als je als ouders nog moet werken tussen kerst en oud en nieuw. Indien mogelijk kun je in overleg enkele dagen vanuit huis werken. Door flexibele uren te werken, kun je zelf je tijd indelen. Zo kan je er ook voor kiezen om in de avond te werken als je kindje al op bed ligt. Dit geeft je de kans om aanwezig te zijn voor je kinderen, in de kerstperiode. Als je werkplek flexibele werkuren toestaat, overweeg dan om je werkschema aan te passen, zodat je bepaalde activiteiten met je kinderen kunt plannen, zoals knutselmiddagen of een wandeling in de buitenlucht.

3. Betrek kinderen bij de feestdagen

Betrek je kind bij de activiteiten die georganiseerd worden op school, zoals Sinterklaas en het kerstdiner. Moet je zelf iets maken voor het kerstdiner? Kies dan voor iets origineels en simpels en maak met je kindje de lekkerste hapjes van de klas. Geen inspiratie? Wij hebben 6 leuke ideetjes voor leuke en snelle kerst hapjes.

4. Maak duidelijke afspraken over cadeautjes

Voor kinderen is het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Spreek van tevoren af hoe vaak en wanneer de schoen gezet mag worden. Als je kerst wil vieren met cadeautjes onder boom, maar niet zo grootschalig als bij Sinterklaas, spreid dan het uitpakken van kleine cadeautjes uit over meerdere dagen. Dit houdt de opwinding levend en voorkomt overstimulatie op één dag. Maak er een adventskalender van, waarbij elk moment dat je een cadeautje opent speciaal voelt. Overweeg ook om enkele cadeautjes te vervangen door ervaringen, zoals een uitstapje naar de dierentuin, een filmavond of schaatsen. Zo creëer je waardevolle herinneringen.