23 09 Mamaloves x Charly LCK 7679 2

In gesprek met Hanneke Peeters: Rock Your World en Moederschap

Het begint allemaal met Hanneke Peeters, een 42-jarige inwoner van Haarlem. Samen met haar partner Clint heeft ze in 2018 "Rock Your World" opgericht. Haar missie is duidelijk: vrouwen helpen beter voor zichzelf te zorgen, zodat ze hun leven kunnen leiden zoals zij dat willen. Maar bovenal, om de moeder te zijn die ze willen zijn. Hanneke is zelf moeder van Fitz (11) en Louie (5).

In een openhartig gesprek duikt eigenaresse Katrien de Ruijter van MAMALOVES dieper in de missie van Hanneke om vrouwen te helpen selfcare te omarmen en bespreken ze de transformerende reis die zij doormaakte als moeder.

De zwangerschap: het begin van een grote verandering

"Ik herinner me de meest significante verandering in mijn leven, die zo'n 8 jaar geleden begon. In mijn midden twintiger jaren, zag ik veel vriendinnen om me heen worstelen met problemen zoals burn-outs en bezoeken aan psychologen. Hoewel deze onderwerpen tijdens etentjes uitgebreid werden besproken, kon ik me nooit echt identificeren met deze uitdagingen. Ik groeide op in een stabiele omgeving, met geen gescheiden ouders en niemand die ernstig ziek was. In mijn ogen ging alles gewoon goed."

"De verandering kwam met mijn zwangerschap, die ik tussen neus en lippen door aan mijn vriendinnen meedeelde. Ik dacht er niet echt bij na en had destijds mijn eigen lunchroom waar ik hard werkte. De bevalling leek me ook niet iets om me druk over te maken, want zoveel vrouwen worden moeder, toch? Maar de realiteit was anders."

Na een zware bevalling volgde een periode van drie jaar waarin ik worstelde met het moederschap

Een heftige start in het moederschap

"Voor mij was moeder worden een ingrijpende ervaring. Na een zware bevalling volgde een periode van drie jaar waarin ik worstelde met het moederschap. Ik had onbewust allerlei aannames over hoe het moederschap zou moeten zijn en hoe ik me zou moeten voelen. Maar in werkelijkheid voelde ik geen echte verbinding met mezelf en mijn kind."

"Hoewel de dingen eigenlijk best goed gingen ondanks wat weinig slaap, voelde ik me rusteloos. Ik had moeite om in het moment te leven en vond het bijvoorbeeld lastig om in de speeltuin niet op mijn telefoon te zitten. Mijn relatie met mijn partner werd ook een strijd. Beiden snakten naar rust, maar alles voelde zwaar en onnatuurlijk. Ik voelde me gevangen en eenzaam."

"Toen besefte ik dat ik niet de moeder was die ik wilde zijn. Mijn partner en ik besloten uit elkaar te gaan, en ik nam een beslissende stap door in mijn eentje naar Bali te reizen. Achteraf bleek dit een van de beste beslissingen te zijn die ik ooit heb genomen."

Pas toen ik besefte dat er verschillende stijlen van ouderschap waren en dat ik mijn eigen verwachtingen kon loslaten, kon ik de moeder worden die ik wilde zijn.

De transformatie

Bali opende Hanneke's ogen voor haar eigen stressniveau, dat ze voorheen niet eens had opgemerkt. Ze vertelt: "Ik werd gedwongen om rust te nemen en ontdekte dat ik eigenlijk niet wist hoe dat moest. Mijn onrust manifesteerde zich direct bij aankomst op het retraite. Ik wilde weg, iets doen, en kon niet omgaan met de stilte."

"Na een reeks behandelingen, waaronder healing, massages en yoga, voelde ik plotseling een ongekende rust over me neerdalen na zeven dagen. Dit was een keerpunt. Vanaf dat moment veranderde alles."

"De ervaring op Bali bracht me terug naar mijn basis, en ik besefte dat dingen anders moesten. Ik organiseerde een retraite op Ibiza en bracht daar ook een week door met mijn zoon. Dit was een keerpunt waarop ik voor het eerst echt 1-op-1 tijd met mijn kind doorbracht. Het was een intensieve, maar waardevolle ervaring."

"Door dat keerpunt startte mijn reis naar zelfontplooiing. Ik volgde opleidingen op verschillende gebieden, van ayurvedisch therapeut tot lichaamsgericht werk, reiki en massage."

De oprichting van Rock Your World

Hanneke ontdekte dat ze anderen kon helpen en kreeg steeds meer cliënten. Het was haar nieuwe partner die met het idee kwam om een manier te bedenken om meer mensen te ondersteunen op grotere schaal.

"Een veelvoorkomend thema dat ze bij vrouwen tegenkwam, was het overweldigende gevoel van schuld en de vicieuze cirkel waarin ze soms terecht komen. Vrouwen weten wat ze moeten doen om zich beter te voelen, zoals sporten, maar doen het niet, wat hen weer een slecht gevoel geeft. Zo ontstond het idee voor een platform dat toegankelijk was, waar vrouwen zich op hun gemak voelden en waar ze niet te veel 'moesten'."

"Ik groeide op in een gezin met een verzorgende moeder. Ik had een wereldbeeld van het moederschap dat was gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Er was een continue intern conflict doordat ze tegelijkertijd wilde ondernemen en creatief bezig én de beste moeder wilde zijn. Ik was ambitieus en vond het moeilijk om hulp te vragen. Pas toen ik besefte dat er verschillende stijlen van ouderschap waren en dat ik mijn eigen verwachtingen kon loslaten, kon ik de moeder worden die ik wilde zijn."

"Het platform van Rock Your World biedt vrouwen een scala aan hulpmiddelen, van selfcare-producten en coaching tot meditaties, retraites en waardevolle kennis. Het doel is om selfcare en welzijn toegankelijker te maken voor iedereen."

5 praktische tips voor vrouwen: Selfcare in actie

Hanneke Peeters benadrukt dat selfcare niet alleen een concept is, maar iets wat je dagelijks in de praktijk kunt brengen. Ze deelt 5 tips om vrouwen te helpen zelfzorg en welzijn in hun dagelijks leven te integreren:

1. Begin bij jezelf: Vergroot je zelfkennis

"Zelfkennis is de sleutel tot selfcare. Ik adviseer vrouwen om de tijd te nemen om diep in zichzelf te kijken. Stel jezelf vragen zoals: Wie ben ik? Wat wil ik echt? Wat heb ik nodig om gelukkig te zijn? Het beantwoorden van deze vragen kan vrouwen helpen hun prioriteiten en behoeften beter te begrijpen, waardoor ze beter voor zichzelf kunnen zorgen."

2. Hormonale balans: De eerste 42 dagen na de geboorte

"Hormonale balans is belangrijk, vooral tijdens de eerste 42 dagen na de geboorte. Het vermijden van zaken zoals koffie kan bijdragen aan het behouden van een gezonde hormonale balans. Het opbouwen van een hormonale disbalans in deze periode kan een langetermijneffect op de gezondheid van de moeder hebben, dus goed om hier aandacht aan te besteden."

3. Lichamelijk contact met jezelf en je kind

"Om te kunnen ontspannen en loslaten, is lichamelijk contact van essentieel belang. Verwen jezelf bijvoorbeeld met een ontspannende voetmassage met olie. Dit kan helpen bij het creëren van een dieper gevoel van welzijn. Een bijzondere tip voor moeders: masseer de voetjes van je kindje voor het slapengaan, met behulp van een kalmerende lichaams- en badolie. Dit ritueel kan zowel voor moeders als kinderen rustgevend zijn en een speciale band creëren."

4. Telefoon weg, 1-op-1 tijd en rituelen

"Verminder afleidingen, zoals telefoons, en het creeër van momenten van oprechte aandacht. Bijvoorbeeld, wanneer je je kind naar school brengt, laat je de telefoon thuis. In plaats daarvan kun je hand in hand lopen en samen zijn. Ik beschouw dit als een ritueel, een speciaal moment dat de verbinding tussen moeder en kind verdiept."

5. Selfcare is niet altijd alleen

Terwijl selfcare vaak wordt geassocieerd met individuele activiteiten, herinnert Hanneke ons eraan dat het ook een gedeelde ervaring kan zijn. "Mensen verlangen naar verbinding, vooral met dierbaren. Ik moedig vrouwen aan om "me-time" niet te verwarren met de verplichting om alleen te zijn. Samenzijn met vriendinnen, lachen en diepgaande gesprekken kunnen een gevoel van lichtheid en welzijn in het leven van vrouwen brengen. Samen zijn kan net zo versterkend zijn als tijd alleen doorbrengen."

"Probeer deze tips in de praktijk te brengen en selfcare een integraal onderdeel van je dagelijks leven te maken. Door te investeren in jezelf en in de mensen om hen heen, kunnen vrouwen in staat zijn om een gezond, evenwichtig en vervullend leven te leiden, ongeacht de uitdagingen die het moederschap met zich meebrengt."

Meer weten?

Met Rock Your World begeleidt Hanneke Peeters moeders op hun reis naar een gebalanceerd en gezond moederschap. Haar eigen ervaringen en transformatie hebben haar de wijsheid gegeven om anderen te helpen bij het vinden van hun eigen weg als moeder. Meer over haar bedrijf vind je op de website van Rock Your World.