Shipwreck beach culture trip

De beste tips voor reizen met kids van Barts Boekje founder Maartje

Maartje Diepstraten (42)

Moeder van… Vito (5), Elvis (2)
Samen met… Dirk (46)
Werk Reist afwisselend de hele wereld rond en blijft ook vaak genoeg dicht bij huis om de leukste tips te verzamelen voor Barts Boekje en Kids To Go
Boeken die op haar naam staan: Little Escapes, Little Escapes in Nederland, Koffers en Koters, Los Little Escapos en Little Escapes net over grens, Cool Cape Town, Cool Cape Town Kids
Volgen via instagram.com/bartsboekje

Barts boekje header
Maartje, Dirk & Vito

Maandelijks op reis

“Ik ga gemiddeld een keer per maand op reis voor Barts Boekje. Het liefst met Dirk en Vito, maar vaak ook alleen. Door corona was dat natuurlijk even anders, maar inmiddels kan er weer steeds meer. Zo waren we laatst op Curaçao en in Griekenland. Grappig genoeg zijn we door zoveel te reizen ook echt relaxte ouders geworden. Vito gaat gewoon overal mee naartoe en past zich ook makkelijk aan. Hij vindt andere kinderen en mensen ook het allerleukst, zegt iedereen gedag.”

Als ik niet op reis ben dan…

“Cocoonen we het liefst lekker thuis met z’n drietjes en straks viertjes. Dat we zoveel reizen zie je ook terug in ons interieur. Dat luxe gevoel van hotels hebben we ook in huis gehaald. Of althans, dat proberen we…”

Grootste misvatting over mijn werk

“Dat je lekker op vakantie bent. Op vakantie neem ik liever mijn laptop niet mee (en dat is tijdens het gros van de reisjes wel het geval), haha!”

Op vakantie met kids

“De ABC-eilanden zijn favoriet. Op deze eilanden hoef je niks daardoor komen we altijd weer relaxed thuis. We hebben Vito ook meegenomen naar New York. Daar wil je zoveel zien dat je eigenlijk heel moe thuis komt. Eén van de leukste werkvakanties met z’n drietjes was naar Bonaire. Vito was net één en heel relaxed. De vlucht ging goed, het hotel was heel leuk en de plek geweldig. Alles klopte."

‘When it comes to traveling, with our second child we will keep our ‘just do it’ mentality'

Cape town kids barts boekje 2
Cape Town Kids, Photo by: Claudia Schotman

Vliegtips met kids

“Sinds we voor Vito een eigen stoel boeken, is vliegen relaxter. We hebben ook een rolkoffer dat je ombouwt als bedje, heel handig! Verder besparen we ook nooit op reis-luxe, zoals een upgrade waar mogelijk of de fast-line. We checken ook altijd bij de accommodatie of autoverhuur of er een oppikservice is. Dat scheelt weer in de rij staan en gedoe met de route en een onbekende auto. De meeste verhuurbedrijven bezorgen je huurauto de volgende dag met plezier bij je hotel. Alles voor een fijn begin van je reis!”

Reizen als je zwanger bent…

“Misschien ben ik niet helemaal representatief (of worden op social media bepaalde ongemakken tegenwoordig gewoon groot uitgemeten), maar ik heb eigenlijk nergens last van en ervaar reizen dan ook niet echt anders nu ik zwanger ben… Ja, ik wil mijn buik wel eens net wat meer naar voren duwen voor een zitplekje. Bijvoorbeeld in van die busjes die van je van het vliegtuig naar de terminal brengen als een luchthaven geen sluis heeft, maar dat is het wel ;-). Wat betreft het eten op lange vluchten: er is altijd een vega optie, maar ik probeer altijd goed te eten voor een lange vlucht (ook niet zwanger), zodat ik niet of zo min mogelijk afhankelijk ben van de maaltijden up in the air.”

Maartje Zwanger 2
Maartje in Cala Salada

Op reis met twee kids of meer

“We gaan als de tweede er straks is gewoon wederom in de ‘just do it’ mentaliteit. I know, het klinkt heel gemakkelijk maar heel eerlijk… Ik vind dat er soms ook wel over álles moeilijk gedaan wordt. Reizen is niet leuk, nooit. Ergens ZIJN, dat is leuk! Het doel heiligt de middelen zeg maar. Mijn ervaring is wel dat wanneer je je gewoon ‘normaal’ opstelt, je aan de regels en rekening met je medepassagiers houdt, dan is iedereen bereid te helpen indien nodig en storen mensen zich niet echt of minder aan je kids. En zo wel: tsja, het zij zo. Voor je het weet ben je weer van boord denk ik dan maar. O ja, op een lange vlucht is het wel echt leuk om mini-cadeautjes mee te nemen voor je kindje(s) zodat ze steeds weer iets nieuws hebben dat ze afleidt en waar ze mee kunnen spelen. En lang leve de tablet.”

Op reis met een baby

“We probeerden met Vito als baby niet ’s nachts te vliegen, alles om het ritme zo normaal mogelijk te laten. Bovendien heb je zelf dan ook vaak minder geduld. En nu hij drie is, is dat juist precies andersom… Niet handig. Verder is het fijn om een stoel voor in het vliegtuig te reserveren, vlakbij de cockpit waar een beetje ruimte is om je baby staand in slaap te wiegen. En check altijd of je een eerste klas update kunt krijgen als je die niet al hebt geboekt. Is zeker niet gratis, maar het wel waard.”

1444 stortemelk huisjes hdr 03 0001 6820 lowres
Stortemelk Boshuisje, Vlieland

Het eilandgevoel vlakbij

“Vlie-biza, of eigenlijk gewoon Vlieland dus. Het kleine eiland is overheersend wit en heerlijk relaxed. De boshuisjes van Kampeerterrein Stortemelk zijn bijvoorbeeld leuk, die worden het hele jaar verhuurd. De achttien huisjes hebben een ruim terras en zijn duurzaam gebouwd. Ze zijn relatief klein, maar alles zit erop en eraan. Let wel even op welk type huisje je boekt, want niet alle slaapkamers zijn ruim genoeg voor een kinderbedje. Je kunt ook een huisje midden in de duinen huren. Of je eigen tent meenemen, dan kampeer je zo ongeveer aan zee. En als je er dan toch bent, pak je een terrasje bij strandpaviljoen Gestrand Vlieland. Ook kidsproof natuurlijk.”

Luxecamping

“Wel het genot van kamperen? Niet het gesleep met de afwas en de wc-rol? Buitenplaats Beekhuizen is de naam. Hier vind je veertig lodgetenten en pods. De (Bush)Pods zijn houten huisjes naar klassiek Engels ontwerp in een moderne uitvoering, waarin het niet alleen in de zomer, maar ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven is. Ook leuk: alle hutten zijn voorzien van een buitendouche, net Bali.”

Buitenplaats beekhuizen 11
Buitenplaats Beekhuizen

Verborgen B&B

“Deze minicamping vind je noordelijk van de Veluwe. In de zomer is het terrein één grote bosachtige tuin vol fijne hoekjes en zitjes. Slaap er in Camp Woodstock: een groot tenthuis met genoeg plek tot zes personen. Wees wel voorbereid: het toilet is buiten in een hutje, net als de badkamer tent. Niet gek opkijken dus als je in de winter boekt, dat betekent koude billen.”

Kinderparadijs pur sang

“Bij Avontyr in Reek, Noord-Brabant vind je twee geweldige boomhutten met genoeg ruimte voor wel 26 man. En vrouwen en kinderen natuurlijk. Want voor kinderen is het een groot paradijs: hutten bouwen, verstoppertje spelen, bomen klimmen. Er is een centraal gebouw waar je met z’n allen kunt eten en er zijn zeven slaapkamers. Ieder met eigen badkamer. Last van hoogtevrees? Bijna naast de deur vind je Hartje Groen met twee verschillende retro caravans. In Kip slaap je met twee volwassenen en twee kinderen. Lander heeft genoeg plek voor twee volwassenen en drie kids. Met een knus en kneuterig interieur.”

Avontyr
Avontyr, Reekse Bossen

‘Spanje is een van onze favoriete bestemmingen met kinderen’

Vliegbestemming vlakbij

“Spanje is een van onze favoriete vliegbestemmingen met kinderen. In het bijzonder Mallorca: korte vlucht, witte stranden en ondiepe zee. Heerlijk koter proof dus. Daarom heb ik een hele lijst vol toptips, die vind je hier. Eén van de uitblinkers: s’Arenal in Porto Colom. Daar kan je eten met je voeten in het zand. Stiekem een dijk van een lievelingsplek, zeker met kids, aangezien je ook hier op een relatief groot (zeker voor Nederlanders) strand zit. En het blauwwitte zaakje is sowieso vakantie uit de boekjes, om nog maar te zwijgen over het heerlijke eten. Ook leuk in Spanje: de Costa Blanca. Kindvriendelijk zonder de massa. Wij komen er regelmatig, want mijn schoonouders wonen daar de helft van het jaar. Adressen voor op je lijstje: The Beach House en La Siesta.”

All Inclusive genieten

“Ik heb altijd geroepen dat ik resorts haat, maar met een kleintje is het toch wel erg lekker. Zeker als hij nog meerdere keren per dag slaapt. Eén van onze favorieten is Hillside Beach Club in Fethiye in Turkije. Alles klopt daar. Hier kun je terecht bij vier restaurants, twee spa’s en is er zelfs een adults only gedeelte waar we dankzij onze babyfoon-app heen konden.”

Favo strandtent over de grens

Indie Beach in de Côte d'Azur, vlakbij camping Kon Tiki. Een typisch Barts Boekje-adresje met leuke looks, lieve mensen, lekker eten en niet overbevolkt. Zuid-Frankrijk is sowieso favoriet, ook omdat je hier met de auto of de trein kunt komen. Voordeel van die laatste is dat kinderen niet vast hoeven en gewoon in de wagen kunnen slapen. We gaan in augustus ieder jaar naar vrienden die verblijven op camping Kon Tiki in de Côte d'Azur.”

Indie Beach House Cote d azur
Indie Beach House Côte d'Azur

Leuk op Curaçao

“Ik noemde het al: Curaçao is één van onze favorieten. Leuke strandtent: Koko’s op Curaçao. Vlakbij het Morena Resort, kindvriendelijk, comfortabel en lekker kleinschalig. Ook leuk: verblijf hier kun je boeken via Bartboekt.com. En van alle ABC-eilanden is Koko’s echt ons favoriete restaurant, die vind je hier samen met andere Curaçao-tips. Bij Jan Thiel Beach precies om de hoek waar niet veel mensen komen.”

Kokos curacao 4
Koko's, Curaçao

Cool Cape Town Kids

“Een andere fijne bestemming ver weg met een kleintje is Kaapstad. Er is geen tijdsverschil en het leven vindt er vrijwel volledig overdag plaats. Ik heb alle tips voor je verzameld in Cool Cape Town Kids.

Cape town Kids Barts boekje
Cape Town Kids, Photo by: Claudia Schotman

Dagje vakantie

“Ga voor een vakantiegevoel voor een dag naar Club Zand in Castricum. Smaakvol en erg van nu, maar niet te hip en van het zien en gezien worden. Daardoor vind ik het altijd relaxed.”

Meer tips? Check BartsBoekje.com en Kidstogo.com.