Ontwerp zonder titel 2

Celebrating Single Moms

Proud Single Mom Day

Om moeders die er alleen voor staan te eren, verandert MAMALOVES Singles Day in PROUD SINGLE MOM DAY. Een dag waarop wij alle alleenstaande moeders in het zonnetje willen zetten.

Singles Day (11 november 2023), ook vrijgezellendag genoemd, is een van oorsprong Chinese feestdag waarop het ‘single zijn’ wordt gevierd.

MAMALOVES wil dit jaar graag aandacht vragen voor de vele moeders die single zijn, en hun kind(eren) alleen opvoeden. In 2022 zijn er in Nederland 596.408 eenoudergezinnen (circa 23 procent van de gezinnen), waarbij het in de meeste gevallen gaat om een alleenstaande moeder met een of meer kinderen.

Bron: nji.nl

Q&A: Het leven van een single mom

Ter ere van Proud Single Mom Day hebben we 10 alleenstaande moeders (aka superhelden) gevraagd naar hun leven als alleenstaande moeder. Lees hieronder hun verhalen:

1. Het allermooist aan moeder zijn

“Het allermooiste aan moeder zijn is onvoorwaardelijke liefde voelen. Dit is liefde die je van niemand anders kunt ontvangen en voor niemand anders kunt voelen.’’ aldus Judith. Ook Fleur ervaart dit zo: ‘’De onvoorwaardelijke liefde die ik voel voor mijn kids! Als mensjes zo afhankelijk van jou op de wereld gekomen en naarmate ze groeien en groter worden stap voor stap zelfstandiger worden, met hun handjes in mijn hand dat is toch prachtig!’’ Evelien zegt: ‘’Geniet van leuke dingen doen met de kinderen. Zien hoe hard ze groeien en zich ontwikkelen’’ en volgens Danielle is het allermooiste aan moeder zijn ‘’Alle liefde die je krijgt, alle knuffels die je mag ontvangen, al die smiles op zijn gezichtje en de eer om de naam mama te dragen.’’

2. Moeilijkste aan alleenstaande moeder zijn

‘’Ik ben heel bewust single moeder en kan, naar eigen zeggen, 'de hele wereld aan’. Daarom is het soms moeilijk om te moeten toegeven dat het misschien wat makkelijker met z’n tweetjes zou zijn geweest’’ aldus Jamie. Judith geeft aan dat single mom zijn ‘’Soms hectisch is, alle ballen hoog houden, beslissingen maken. Maar ik sta er niet alleen voor, ik heb veel lieve mensen om mij heen.’’ Fleur vindt het lastig ‘’dat je er soms alleen voor staat, dat je niet een partner hebt om op terug te vallen, voor het weghalen van spin of gewoon volwassen gesprekken, het samen opvoeden, een gezin vormen.’’ Ook zorgt het alleenstaand moederschap voor ‘’weinig rust en tijd voor jezelf’’ aldus Nikki.

3. Single mom en daten..?

‘’Ha-ha-ha daten?! Ik heb geen tijd om te daten! Maar ik ‘date’ wel regelmatig met mijn vrienden en vriendinnen, gezellig wijntjes terwijl de kinderen spelen!’’ benoemd Jamie. Echter geeft Judith aan ‘’Je kunt zeker daten, waarom niet? Het is af en toe even puzzelen maar als je er klaar voor bent, zeg ik doen!!’’. Single mom Fleur laat weten dat ze ‘’vast wel weer ooit gaat daten, maar sta er nog niet voor open. We gaan zien wat de toekomst brengt. Mijn twee jongens zijn mijn grote liefdes!’’ Ook wordt door Evelien benoemd dat ‘’vooral slaap inhalen erg belangrijk is haha’’ en ‘’eerst genieten van het samen zijn met mijn kleine meid’’ belangrijker is aldus Roxanne.

4. Levensles aan je kinderen

Single mom Roxanne wil aan haar dochtertje meegeven ‘’Blijf altijd jezelf, verander voor niemand. Je bent perfect zoals je bent’’ en ‘’Wees trouw aan jezelf’’ aldus Evelien. Fleur geeft aan ‘’Volg je hart, geloof in jezelf, wees eerlijk! Geniet van kleine dingen! Wat je uitstraalt krijg je terug.’’ Jamie vindt dat ‘’Het leven veel te leuk is om thuis te zitten en ongelukkig te zijn. Ga op ontdekking, val, sta weer op en doe het dan nog een keer! En wat er ook gebeurd, waar je ook heen gaat: ik zal er altijd zijn om naar terug te keren.’’ Danielle wil haar zoontje meegeven dat je ‘’Respect moet hebben voor mensen, dieren en de natuur. Hard werken. En wat ik zeker belangrijk vind: dat hij weet dat hij mag zijn wie hij wil zijn. En dat hij mag worden wat hij wil worden.’’

5. Gouden tip voor andere single moms

‘’Je bent niet perfect, je maakt fouten, leer ervan en ga door. Cijfer jezelf niet weg, probeer te genieten. Als jij gelukkig bent, zijn je kinderen dat ook.’’ aldus Judith. Ook geeft Evelien als gouden tip om ’’’Ook even aan jezelf denken en jezelf opladen’’ en ‘’Denk aan jezelf, je mag jezelf best op de eerste plaats zetten want als het met jou goed gaat ben jij ook een leukere mama voor je kinderen’’ aldus Fleur. Roxanne geeft aan ‘’Ik vind het zelf ook heel moeilijk om te doen, maar vraag om hulp als je het echt even niet meer trekt. Niemand wordt er vrolijker van als jij er als een zombie bij loopt. Ook de kleine niet. Dus als het even kan vraag om hulp. Of krijg je hulp aangeboden neem dat dan altijd aan. Ook al is het maar voor een half uurtje. Heb je even tijd voor jezelf!’’. Single mom zijn is niet altijd makkelijk. ‘’Zit het even tegen? Drink een wijntje, ga op tijd naar bed en morgen is er weer een nieuwe dag!’’ aldus Jamie.

“Het allermooiste aan moeder zijn is onvoorwaardelijke liefde voelen''