Mamaloves Diamond Necklace overzicht

5 vragen over lab-grown diamonds

Lab-grown diamonds zijn een opkomend type diamant dat uit een laboratorium komt. De populariteit ervan is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. In dit blog leggen we uit wat lab-grown diamonds zijn, wat hun voordelen zijn en hoe ze zich onderscheiden van ‘natuurlijke’ diamanten.

Wat is het verschil tussen natuurlijke en lab-grown diamonds?

In tegenstelling tot diamanten uit mijnen, worden lab-grown diamanten gecreëerd in een laboratorium door gebruik te maken van geavanceerde technologieën. Ze staan ook bekend als ‘man made’ diamanten. Deze synthetische diamanten worden in enkele weken tijd geproduceerd en hebben exact dezelfde chemische structuur, kristalstructuur en fysische eigenschappen als natuurlijke diamanten. Met het blote oog is er geen verschil waarneembaar tussen lab-grown diamanten en echte diamanten.

Het ontstaan van een lab-grown diamant gebeurt door het nabootsen van de natuurlijke processen in een laboratorium. Een koolstofzaadje ondergaat hoge druk en temperatuur, waardoor het binnen enkele weken uitgroeit tot een ruwe diamant. Het proces is vergelijkbaar met dat van natuurlijke diamanten.

Eternal Diamond Bar Model in hand 3 stenen

Hoe lang bestaan lab-grown diamanten al?

Lab-grown diamanten bestaan al sinds de jaren 1950, waar ze aanvankelijk werden gebruikt voor industriële doeleinden. Pas recentelijk zijn er technologische ontwikkelingen geweest waardoor grotere en hoogwaardige diamanten geschikt zijn geworden voor sieraden.

Hoe zit het met de 4 C’s van diamanten

De kwaliteit van diamanten wordt beoordeeld aan de hand van de 4 C’s: Cut, Carat, Color en Clarity. Deze factoren zijn van belang voor zowel natuurlijke als lab-grown diamanten.

  1. Cut (slijpsel) gaat niet over de vorm van de diamant, maar over hoe goed hij is geslepen vanuit zijn ruwe vorm. Dit heeft een grote impact op de schittering van de diamant.

  2. Carat (karaat) staat voor de grootte van de diamant. Hoe groter de diamant, hoe zeldzamer en waardevoller deze is.

  3. Color (kleur) verwijst naar de kleur van de diamant. De meest gewaardeerde diamanten zijn kleurloos, terwijl diamanten met een gele of bruine tint minder populair zijn.

  4. Clarity (zuiverheid) heeft betrekking op eventuele insluitsels of vlekjes op de diamant. Flawless diamanten zijn zeldzaam en waardevol.

Lab-grown diamanten bieden een vergelijkbare kwaliteit en schoonheid als natuurlijke diamanten, vaak met een hogere helderheid en kleur. Ze worden onder gecontroleerde omstandigheden vervaardigd, waardoor ze hetzelfde niveau van schittering en glans hebben.

Eternal Diamond 3 Stenen op model

Zijn lab-grown diamanten identiek aan natuurlijke diamanten?

Ja, ze hebben exact dezelfde chemische en fysieke eigenschappen als natuurlijke diamanten en bestaan uit zuivere koolstof in diamantvorm. Het enige verschil is hun oorsprong, maar dit is niet zichtbaar voor het blote oog. Milieutechnisch bieden lab-grown diamanten voordelen ten opzichte van natuurlijke diamanten, die soms als ‘bloeddiamanten’ worden bestempeld vanwege de conflicten rondom de mijnen. Lab-grown diamanten worden geproduceerd in gecontroleerde laboratoriumomgevingen, waardoor geen sprake is van ethische problematiek. Daarnaast veroorzaken ze minder milieu-impact omdat er geen grootschalige aarde-ontginning nodig is.

Wat zijn de voordelen van lab-grown diamanten?

Lab-grown diamanten zijn een aantrekkelijk alternatief met vergelijkbare kwaliteit en esthetische eigenschappen als natuurlijke diamanten, maar met minder ethische en milieukwesties. Ze zijn niet alleen betaalbaar, maar ook een duurzame keuze voor iedereen die op zoek is naar een stralend juweel met een verantwoordelijke herkomst.

Eternal Diamond Bar 3 stenen op hals